Linnaeuskade 5 • 1098 BC Amsterdam

Linnaeuskade 5
1098 BC Amsterdam

Zoek

PRAKTIJKBOEK VOOR HARDLOPERS

Onmisbaar voor iedere serieuze hardloper

praktijkboek voor hardlopers

‘PRAKTIJKBOEK VOOR HARDLOPERS’ EN
‘TRAININGSDAGBOEK VOOR HARDLOPERS’

VERANTWOORD HARDLOPEN KUN JE LEREN!

HET PRAKTIJKBOEK VOOR HARDLOPERS, EEN HANDLEIDING VOOR VERANTWOORD HARDLOPEN

Oerbeweging als moderne lifestyle, mentale verfrissing én gewichtscontrole
Praktijkboek van Harry Honselaar leert alle facetten van het verantwoord hardlopen

AMSTERDAM, oktober – Elke regio kent wel een jaarlijks hardloopfestijn. Vele tienduizenden, van heel jong tot aan fitte senioren, schrijven zich in voor zowel wedstrijd als ‘prestatie’. Honderdduizenden mensen langs de kant en de media-belangstelling is enorm. Hardlopen is tegenwoordig ‘moderne lifestyle’ want lichaamsbeweging is van levensbelang. De geweldige populariteit van (hard)lopen laat zich gemakkelijk verklaren. Het is een natuurlijke oerbeweging die ook nog eens weinig geld kost: een paar goede schoenen en wat sportkleding volstaat.

Trainer en voormalig wedstrijdloper Harry Honselaar kan er over meepraten. Decennia lang vergaarde hij nuttige kennis in de praktijk van het hardlopen voor zowel ‘starter’ als wedstrijdloper. ‘Verantwoord hardlopen’ is zijn specialiteit. Vanuit die positie schreef hij het ‘Praktijkboek voor Hardlopers’. Harry Honselaar: “In het boek tref je niet zozeer boekenwijsheid aan maar praktijkwaarheid. De inhoud is letterlijk stap-voor-stap tot stand gekomen”.

Lekker hardlopen met plezier
“Wat je drijfveer ook mag zijn: afvallen, recreatie, prestatie of wat dan ook, je moet zorgen dat het hardlopen altijd plezierig genoeg blijft om er mee door te willen gaan. Als je dit boek gelezen hebt, is iedere hardloper in staat zelf de eigen trainingspraktijk verantwoord in te richten en daar waar nodig, bij te sturen. Je bent dan als het ware je eigen ‘trainer’ geworden. Niet zo maar een trainer die dat ook nog voor een paar honderd anderen is. Welnee. Je hebt dan een trainer in huis die 24 uur per dag exclusief voor jóu beschikbaar is!”, stelt Honselaar. Het Trainingsdagboek voor Hardlopers is een belangrijke aanvulling op het Praktijkboek voor Hardlopers om de dagelijkse trainingspraktijk te kunnen blijven evalueren.

Over de schrijver
Harry Honselaar is hardlooptrainer van het eerste uur. In de jaren ‘70, toen alle echte hardlooptrainers nog autodidacten waren, stond hij al voor hardloopgroepen en dat doet hij tot de dag van vandaag. Vanaf 1986 schreef hij onder het pseudoniem ‘Hans van Holland’ vele artikelen in diverse hardloopbladen. Als actief hardloper haalde hij regionaal topniveau met tijden van 14.50 minuten op de 5 kilometer (atletiekbaan), 30.55 minuten op de 10 kilometer, 50.57 minuten op de 10 Engelse Mijlen, 1.08.35 uur op de Halve marathon en 2.24.29 uur op de Hele marathon. Tientallen overwinningen en ereplaatsen behaalde hij. De meest aansprekende zijn: 1982, clubkampioen van Nederland (AAC) en 1983, winnaar van de Marathon van Amersfoort. Midden jaren ‘80 gaf hij zijn baan in het onderwijs op en dook hij volledig in de wereld van hardlooptrainingen, hardloopbladen en hardloopspeciaalzaken.

Omdat hij zijn kennis de afgelopen dertig jaar al aan velen heeft doorgegeven, is Harry Honselaar bij uitstek de juiste persoon om uit zijn rijke praktijkervaring díe elementen te halen die op álle hardlopers toepasbaar zijn, waardoor iedere individuele hardloper tot in lengte van jaren in staat gesteld wordt blijvend plezier te beleven aan de hardloopsport.

Praktijkboek voor hardlopers – Een handleiding voor verantwoord hardlopen, H. Honselaar, 336 bladzijden, Illustraties Ernst-Jan Braakman, € 28,95, ISBN 978-90-812026-1-. Trainingsdagboek voor hardlopers, Aanvulling op Praktijkboek voor hardlopers, H. Honselaar, 136 bladzijden, Illustratie Ernst-Jan Braakman, € 9,95, ISBN 978-90-812026-2-6. Verkrijgbaar: verkooppunten via de boekhandel, online of via Run-Inn.

RECENSIE

PRAKTIJKBOEK VOOR HARDLOPERS door HARRY HONSELAAR
Zeer toegankelijke handleiding voor verantwoord hardlopen

‘Praktijkboek voor Hardlopers’ zonder franje

AMSTERDAM, oktober – Nee, géén glossy uitgave met opgeleukte plaatjes. Wél een omvangrijk boekwerk met informatie tot-in-de-kern over alle facetten en belevenissen van het hardlopen. Praktijkman Harry Honselaar presenteert op nuchtere en vaak amusante wijze zijn visie op de momenteel zeer populaire hardloopsport. Hij kan er met recht volop over meepraten. Als succesvol wedstrijdloper, maar ook als ervaren hardlooptrainer met een lange staat van dienst en als permanent ‘hardloopwereldburger’. In het boek wordt in vlotte teksten uitgelegd hoe je blijvend plezier aan de hardloopsport kunt beleven.

DOOR NICO DUNNEBIER

Harry Honselaar: “De meeste beginners, maar ook de al wat gevorderde hardlopers, hebben de neiging om veel te intensief te trainen. Hardlopen schijnt altijd pijn te moeten doen. Maar daar is naar mijn mening niets plezierigs aan. Je geeft er dan al snel de brui aan.
Daarom heb ik de ’12 H-A-R-D-L-O-O-P-T-I-P-S’ opgesteld. Elke hardloper moet deze aandachtspunten regelmatig tot zich laten doordringen. Ze moeten je gedrag zo gaan beïnvloeden dat je altijd de weg naar Hardloopplezier kunt blijven vinden.”

praktijkboek voor hardlopers paperback

Verantwoord
De schrijver signaleert niet alleen de prettige kant, maar toont ook de hindernissen en valkuilen: “Je moet er bijvoorbeeld ‘gewoon’ voor zorgen dat je altijd blessurevrij aan de volgende training kunt beginnen. Verder houdt het stellen van haalbare doelen het plezier er in evenals het uittrekken van voldoende tijd om in de hardloopsport iets te willen bereiken: succes hebben in de hardloopsport kost altijd tijd, falen niet! Verantwoord hardlopen dus.”

Voor alle mensen
Hardlopen is tegenwoordig een massale bezigheid die bij vele categorieën van mensen in de belangstelling staat. Probleem is, dat de benodigde begeleiding nogal eens ontbreekt. Hierin voorziet het boek van Honselaar uitstekend: “Doel van het boek is om op een zeer begrijpelijke wijze een groot aantal aanbevelingen, adviezen bijeen te brengen die gelden voor álle mensen die de hardloopsport als bewegingsactiviteit hebben gekozen. Alle informatie komt voort uit mijn dagelijkse praktijk door de jaren heen. Op die manier wordt iedereen in staat gesteld zélf zijn of haar eigen ‘personal trainer’ te worden,” zo vertelt hij met overtuiging.”

praktijkboek voor hardlopers flyerInhoud met meerwaarde
Uiteindelijk is het ‘Praktijkboek voor Hardlopers’ gegroeid naar ruim 330 pagina’s met interessante feiten en vele praktijkverhalen. Van kleding, schoeisel tot aan sportverzorging en het nodige cijferwerk voor trainingen en wedstrijdlopen. Het (zelf) samenstellen van persoonlijke schema’s voor trainingen en prestaties krijgt- voor wie daar behoefte aan heeft – uitgebreide aandacht. Daarmee heeft het boek extra meerwaarde gekregen. Dat geldt ook voor het aanvullende ‘Trainingsdagboek voor Hardlopers’, een aparte uitgave met de bedoeling om de trainingsopbouw van moment tot moment te volgen en zonodig bij te sturen. Want wat de reden waarom jij hardloopt dan ook mag zijn, je moet altijd zorgen dat je het leuk genoeg blijft vinden om ermee door te gaan: de belangrijkste training is de eerstvolgende training en een hardloper die niet meer kan hardlopen, is geen hardloper!

 

Dit is een boek voor iedereen die de hardloopsport beoefent, op wat voor niveau dan ook. Door het geven van talloze adviezen uit de dagelijkse praktijk van het hardlopen, wordt de hardloopsport voor iedereen toegankelijk gemaakt. Bij voldoende bestudering van dit boek wordt je gedrag dusdanig beïnvloed dat je in staat bent altijd optimaal plezier aan je favoriete hobby te beleven, je hele hardlopende leven lang. De 12 H-A-R-D-L-O-O-P-T-I-P-S bijvoorbeeld zijn 12 belangrijke aandachtspunten die bij voldoende toepassing daarvan die noodzakelijke gedragsaanpassingen tot stand zullen laten komen.

run-inn-hardloopwinkel-amsterdam
DE WINKEL
harry-honselaar-winkel-run-inn
HARRY HONSELAAR
winkel run inn
VASTE KLANT