Linnaeuskade 5 • 1098 BC Amsterdam

Linnaeuskade 5
1098 BC Amsterdam

Search

ONDERHOUD LOOPSCHOENEN

Als je zolang mogelijk plezier wilt hebben van je loopschoenen,
neem dan het onderstaande advies ter harte.

Levensduur
Loopschoenen gaan zo’n 1500 kilometer, of twee jaar, mee. De slijtage van de schoenen valt dan vaak mogelijk nog wel mee, maar daarna zullen de schokdempende materialen teveel van hun kwaliteit hebben verloren om de klappen die tijdens de landing van de voeten optreden, nog afdoende te kunnen opvangen. De levensduur van loopschoenen kan worden verlengd door de schoenen regelmatig te luchten, wat rust te geven, en, als dat nodig is, te laten drogen.

loopschoenen onderhoudLuchten/drogen/rust
Laat de loopschoenen na gebruik lekker uitluchten, haal de inlegzolen eruit. Natte loopschoenen dempen minder goed. Bovendien wordt de levensduur van de loopschoen verkort als er met natte loopschoenen wordt gelopen. Je kunt ze het beste laten drogen door er krantenpapier in te doen (eerst de inlegzool eruit halen) en de schoen dan aan de vetertong met een wasknijper aan een waslijn op te hangen. Haal het krantenpapier er na circa 2 uur uit en laat de loopschoenen verder drogen. Zet de schoenen nooit te drogen bij de verwarming, de materialen waar de schoenen van gemaakt zijn kunnen hard worden en daardoor scheuren.

Als je bijna elke dag je loopschoenen gebruikt, dan kun je de levensduur van je loopschoenen aanzienlijk verlengen als je niet steeds op hetzelfde paar schoenen loopt. Ook loopschoenen hebben ‘rust’ nodig, moeten herstellen. Ook het hardlopen op schoenen die nog niet helemaal droog zijn, verkort de levensduur van de schoenen. In beide gevallen zal de schokdemping eerder uit de schoenen verdwenen zijn. Als je gemiddeld vier keer per week traint, is het raadzaam om een extra paar loopschoenen aan te schaffen.

Schoonmaken
Vuile schoenen kun je het beste reinigen met een borstel, wat water en zeeppoeder of afwasmiddel of een ander mild reinigingsmiddel. Laat ze drogen zoals hierboven beschreven is. Doe loopschoenen nooit in de wasmachine en dompel ze nooit helemaal onder in water: de schokdempende materialen kunnen dan veel hun kwaliteit verliezen.

Loopsokken
Loopschoenen moeten altijd gebruikt worden in combinatie met functionele loopsokken, die de pasvorm vervolmaken en blaren voorkomen. Bovendien zullen loopschoenen bij het gebruik van goede loopsokken aan de binnenzijde minder snel slijten.

onderhoud-loopschoenen
run-inn-hardloopwinkel-amsterdam
DE WINKEL
harry-honselaar-winkel-run-inn
HARRY HONSELAAR
winkel run inn
VASTE KLANT